Pod záštitou R. Rašiho sa uskutoční 1. Slovenský vakcinologický kongres

13.01.2010 Prešov

Vo štvrtok (14.1. ) sa na Štrbskom Plese začne 1. Slovenský vakcinologický kongres, ktorý vznikol na základe prudkého rozvoja vakcinológie v posledných rokoch.
Predsedníčka Slovenskej epidemiologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková informovala, že kongres sa uskutoční pod záštitou ministra zdravotníctva SR Richarda Rašiho.
Cieľom kongresu, ktorý potrvá do soboty (16.1. ), je spojiť odborníkov z rôznych odborov, čo má prispieť k lepšiemu poznaniu problémov. Organizátori chcú ponúknuť priestor na širokú diskusiu a poučenie v oblasti vývoja, výroby, zloženia, testovania bezpečnosti a účinnosti, ale aj správnej aplikácie vakcín pre praktických i špecializovaných lekárov. Cieľom je tiež informovať o efektívnosti očkovacích postupov a stratégií, a tým aj ochrany zdravia.
Krištúfková uviedla, že aktivity odporcov očkovania sa v poslednom období rozrástli a svojím spôsobom ohrozujú zdravie populácie, pretože očkovanie prezentujú ako život ohrozujúci medicínsky zásah. Odborníci na tento spôsob prevencie sa preto nebránia diskusii o rizikách očkovania, chcú sa jej však venovať na základe vedecky podložených dôkazov. Tejto téme bude venovaný prvý blok prednášok.
„V samostatných blokoch sa bude ďalej diskutovať o aktuálnej pandémii chrípky, prevencii ochorení spôsobených ľudskými papilomavírusmi, ale aj o ďalších chorobách s povinným i odporúčaným Na kongrese tiež budú môcť účastníci vidieť prezentácie o klinickej závažnosti ochorení, o ich epidemiológii a laboratórnej diagnostike, „pretože len keď o probléme vieme, tak ho môžeme riešiť, “ zhodnotila Kruštúfková.
Na kongrese odznie 52 prednášok a 13 prezentácií od lekárov z rôznych univerzít, kliník, nemocníc, úradov verejného zdravotníctva, Organizátormi podujatia sú Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť, Slovenská pediatrická spoločnosť, Slovenská spoločnosť všeobecného a praktického lekárstva, ďalej Slovenská infektologická spoločnosť a Fakulta verejného zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Okrem toho sa na vzniku kongresu podieľala aj Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine, Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, a tiež vydavateľstvo SAMEDI. Svoju účasť na kongrese potvrdilo viac ako 300 lekárov.
 

Vyberte región